Echo's/Prentale screening

Echo's/Prentale screening

Prentale screening

De prenatale onderzoeken die je kunt laten doen zijn de combinatietest, de NIPT en het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO/20 weken echo). Het is verstandig om de site www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl te lezen. Hier vind je meer informatie over alle onderzoeken en kun je weloverwogen een beslissing nemen.

Structureel echoscopisch onderzoek

De 20 weken echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Dit onderzoek wordt vergoed door alle zorgverzekeraars. De echo is geen zogenaamde "pretecho", maar een medische echo. Het hoofddoel van de 20-weken echo is het nakijken van zichtbare, aangeboren afwijkingen van het kindje. Tevens wordt er ook gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
De 20 weken echo is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo.

Als bij deze echo iets afwijkends wordt gezien, krijg je vervolgonderzoek aangeboden.

Voor meer informatie over deze onderzoeken kun je naar de volgende websites gaan: www.prenatalescreening.nl, digitale brochure RIVM.

Wij maken de echo's in onze praktijk in Yerseke. Agnes Schrevelius is onze echoscopiste. Marjan Lindenbergh werkt in onze praktijk als verloskundige en ze maakt ook echo’s.

Er zijn verschillende redenen om een echo te maken;

  • Termijnbepaling: tussen 10 en 12 weken zwangerschap wordt de exacte  zwangerschapstermijn bepaald.
  • Vroege echo: bij bloedverlies, wanneer er twijfel is over de duur van de zwangerschap of wanneer je eerder een miskraam hebt gehad maken wij een vroege echo tussen  7 – 9 weken zwangerschap. Dit is altijd een inwendige echo.
  • Placenta: Het kan in sommige gevallen noodzakelijk zijn om bij 32 weken zwangerschap (nogmaals) te controleren waar de placenta zich in de baarmoeder bevindt.
  • Groei: op indicatie wordt bij 30 en 34 weken zwangerschap de groei van de baby gemeten.
  • Ligging: bij iedere zwangere maken we een echo rond 35 wkn ivm de ligging van de baby.
  • 20 weken echo (zie boven voor meer informatie)

Tijdens het intake gesprek in onze praktijk, zullen wij je vragen of er behoefte is aan verdere informatie voor vervolg onderzoek.


Zwangerschap

Zwangerschap

Een zwangerschap is een periode van grote lichamelijke en emotionele veranderingen. Elke vrouw ervaart deze anders.

Bevalling

Bevalling

Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft dit op haar eigen manier.

Kraambed

Kraambed

Het kraambed is de periode van de eerste tien dagen na de bevalling. Ook hierin begeleiden wij je de eerste dagen.

1e jaar ouders

1e jaar ouders

Het eerste jaar als ouders is intensief. Er zijn heel veel veranderingen, fijn om deze ervaringen samen met andere pas-bevallen vrouwen te delen.

Nieuws
Bevalling in een bad
Nieuws

Growing Tiny Humans

Is Exhausting

Altijd bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Je kunt bellen naar nummer 0113-503842. Wanneer er niet opgenomen wordt, hoor je een antwoordapparaat met het nummer van de dienstdoende verloskundige. Je kunt dit altijd bellen voor het maken van een afspraak, voor vragen of voor verloskundige hulp.