Controles

Controles

Een afspraak voor de eerste controle wordt meestal gemaakt rond de 8 weken zwangerschap (vanaf je eerste dag van je laatste menstruatie gerekend).

Het eerste bezoek zal ongeveer 30 minuten duren. Een aantal onderwerpen worden tijdens de intake besproken; je gezondheid, en die van je partner, evt eerdere zwangerschappen en bevallingen, erfelijke ziektes/aandoeningen in de familie. Je kunt hier al navraag over doen bij je familie voordat je bij ons op het spreekuur komt. Prenatale screening, indien jullie hierover meer informatie en begeleiding wensen. Als je medicijnen gebruikt, of hebt gebruikt tijdens de zwangerschap is dat belangrijk om aan ons mee te delen (schrijf de naam en dosering op).

Verder is het voor ons belangrijk om je gewicht en je bloeddruk te meten. Hierop baseren we oa het medisch beleid. Daarna voeren we uitwendig onderzoek uit. Het hartje van de baby kunnen we rond 12 weken horen kloppen.

Natuuurlijk kun je vragen stellen en we geven je formulieren mee om je bloed te laten prikken.

De termijnecho maken we als je ongeveer 10 weken zwanger bent.

Indien je eerder hebt aangegeven dat je informatie wilt over prenatale screening, dan kunnen we dit ook verder bespreken ( counseling).

Vervolgcontroles

Na iedere controle wordt een nieuwe afspraak gemaakt. Naarmate je zwangerschap vordert, kom je vaker op controle. Tegen het einde van de zwangerschap is dat iedere week. Mochten er bijzonderheden of complicaties zijn tijdens de controles, dan kan het zijn dat wij je vragen om eerder terug te komen.

Bij elk bezoek controleren wij je bloeddruk en gewicht. Verder beoordelen wij de groei van de baarmoeder en het kindje. Ook luisteren wij met de doptone naar de harttonen van het kind. In de laatste weken voelen wij of het kindje mooi indaalt en of het met het hoofd naar beneden ligt.

Enkele malen in de zwangerschap doen we bloedonderzoek.

 

Zwangerschap

Zwangerschap

Een zwangerschap is een periode van grote lichamelijke en emotionele veranderingen. Elke vrouw ervaart deze anders.

Bevalling

Bevalling

Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft dit op haar eigen manier.

Kraambed

Kraambed

Het kraambed is de periode van de eerste tien dagen na de bevalling. Ook hierin begeleiden wij je de eerste dagen.

1e jaar ouders

1e jaar ouders

Het eerste jaar als ouders is intensief. Er zijn heel veel veranderingen, fijn om deze ervaringen samen met andere pas-bevallen vrouwen te delen.

Nieuws
Bevalling in een bad
Nieuws

Grote avonturen

beginnen klein

Altijd bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Je kunt bellen naar nummer 0113-503842. Wanneer er niet opgenomen wordt, hoor je een antwoordapparaat met het nummer van de dienstdoende verloskundige. Je kunt dit altijd bellen voor het maken van een afspraak, voor vragen of voor verloskundige hulp.